» HERTOGDOM BRABANT Provincie Groot-Hertogdom Brabant-Antwerpen Duche du Brabant

Wat is dit?

.
HERTOGDOM BRABANT

De Brabantse provincies van vandaag zetten de traditie van het Hertogdom Brabant verder.
De facto ontstond het grote hertogdom Brabant in 1106.
In dat jaar werden aan de Brabantse gebieden rond Nijvel ( Nivelles ), Brussel en Leuven meer noordelijke territoria toegevoegd : het markgraafschap Antwerpen.
Later strekte het hertogdom Brabant zich uit van 's-Hertogenbosch in het noorden tot Nijvel in het zuiden.
Op het einde van de 18e eeuw verdeelden de Fransen het hertogdom Brabant in departementen. Uit deze Franse departementen in het hertogdom Brabant vormde de koning der Nederlanden in 1815 de provincie Noord-Brabant, de provincie Antwerpen en de provincie Zuid-Brabant.

Kwartieren : Antwerpen, Brussel, Leuven, 's-Hertogenbosch


De Provincie Brabant in haar vijf moderne verschijningsvormen, Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel en Waals-Brabant, dankt haar ontstaan aan het Hertogdom Brabant.


In de 11e eeuw raakte de graaf van Henegouwen in het bezit van het zuidelijke deel van de gouw Brabant. De graaf van Vlaanderen legde beslag op het westelijke deel van deze Pagus Brabant. Voor de graaf van Leuven bleef enkel het oostelijke deel van de Brabantgouw over : het graafschap Brussel. Omstreeks het jaar 1000 waren ook al gebieden van de abdij van Nijvel onder de bescherming van de graaf van Leuven-Brussel gekomen.


De graaf van Leuven-Brussel werd misschien al heel vroeg graaf van Brabant genoemd. Vast staat dat men in latere eeuwen niet meer sprak van de graaf van Brussel-Leuven, maar wel van de hertog van Brabant ...


In 1106 slaagde graaf Godfried met den Baard erin de titel van hertog van Neder-Lotharingen ( Lotrike ) te verwerven.
Hierdoor verkreeg Godfried I eveneens het markgraafschap Antwerpen, ongeveer de huidige provincie Antwerpen. Het bezit Orthen in het noorden moest nu met het markgraafschap Antwerpen en het zuidelijke deel van het hertogdom verbonden worden ...Toen Jan I, hertog van Brabant, in 1288 te Woeringen ( Worringen ) het hertogdom Limburg verkreeg strekte het hertogdom Brabant zich reeds uit van 's-Hertogenbosch en Breda in het noorden tot Nijvel ( Nivelles ) en Gembloers ( Gembloux ) in het zuiden en van Antwerpen en Brussel in het westen tot Diest en Zoutleeuw n het oosten.Maastricht was al vroeg half-Brabants bezit geworden. Dat werd later dus ook het geval met het hertogdom Limburg. Andere Brabantse Landen van Overmaze of Overmaas waren : o.a. Valkenburg en Hertogenrode ( Herzogenrath ).Het hertogdom Brabant vormde in de 13e eeuw een vrij groot aaneengesloten gebied, wat bijzonder interessant was voor de handel. De steden steunden daarom ook meestal de hertog. Steden van het hertogdom Brabant waren : Antwerpen, Bergen-op-Zoom, Brussel, Breda, Diest, Helmond, Leeuw, Leuven, 's-Hertogenbosch, Tienen. Pas vanaf de 15e eeuw zou Antwerpen door de bloei van de haven een wereldstad beginnen te worden.


Interessant is de ontwikkeling van de democratie in het hertogdom Brabant. De zoon van hertog Jan I moest de vorming van een soort parlement ( raad van Kortenberg ) en een soort constitutie ( charter van Kortenberg ) gedogen. Hertog Jan III diende de erfenis van zijn dochter hertogin Johanna veilig stellen. Daar ligt de origine van de tweede Brabantse grondwet ( Blijde Inkomste of Blijde Intrede ).


Via Johanna kwam het hertogdom Brabant in het bezit van het Bourgondisch-Brabantse huis. Dit was een periode van economische en culturele bloei. De handel floreerde, de Brabantse gotiek verspreidde zich over de Nederlanden en de universiteit Leuven werd gesticht.


Toen hertog Filips van Sint-Pol in 1430 overleed stond het hertogdom Brabant op het toppunt van zijn territorale expansie. Alle volgende heersers over het hertogdom Brabant waren dat slechts als hertog van Brabant. Zij moesten tot het einde van de 18e eeuw getrouwheid zweren aan de Brabantse Blijde Inkomste.


Apart wat over Noord-Brabant. Onder de naam Staats-Brabant kwam Noord-Brabant vanaf 1648 officieel onder de voogdij van de Verenigde Provincies. Staats-Brabant bestond uit het noordelijke deel van het kwartier Antwerpen, evenals uit het kwartier 's-Hertogenbosch. Op landkaarten bleef men echter nog eeuwen het hertogdom Brabant als geheel afbeelden.


Omstreeks 1800 waren alle gebieden van het hertogdom Brabant in Franse handen gekomen. Na de nederlaag van de Fransen in Waterloo werd het hertogdom Brabant officieel niet hersteld. Het hertogdom Brabant bestaat echter nog steeds via de Brabantse provincies en het hertogdom Brabant leeft ook verder via het Brabantse bewustzijn.

LINKS

Hertogdom Brabant - Duché de Brabant
http://www.hertogdom-brabant.nl
http://www.hertogdom-brabant.com
http://hertogdom-brabant.tripod.com/
http://www.hertogdom-brabant.eu
http://www.hertogdom-brabant.tk
http://brabant.freeprohost.com/hertogdom-brabant.html
http://brabant.freeprohost.com/duche-de-brabant.html
http://belgi.freefronthost.com/hertogdom.brabant.html
http://janruw.100webspace.net/hertogdom-brabant
http://www.brabant.ch/2.html
http://www.brabants-hertogdom.tk
www.hertogdom-brabant-hertogdom-brabant-antwerpen-provincie-brabant.tk
www.hertogdom-brabant.mysites.nl/
http://ternat.jouwweb.be/sebastiaan-en-carolina
http://ternat.webnode.at/nieuws/
http://hertogdom-brabant.jouwweb.nl
http://hertogdom-brabant.50webs.com/
www.hertogdom-brabant.brabant.s5.com
http://hertogdom-brabant.atspace.com

Groot-Hertogdom Brabant Grand-Duche
www.groothertogdom-brabant.tk
http://provincie-brabant.cogia.net/groot-hertogdom-brabant.html
www.brabant.0catch.com/groot-hertogdom-brabant.html
http://groothertogdombrabant.tk
http://hertogdom-brabant.tripod.com/id5.html
www.brabant.ch/10.html

AUTOKENTEKEN BRABANT HERTOGDOM
Autosticker Hertogdom Brabant-Antwerpen

http://www.autosticker-brabant.tk

Brabant
http://brabant.ch/
http://www.brabant.im
http://brabant.npage.be/
http://brabant.weebly.com/
http://brabant.yolasite.com/
http://www.brabant.lu/

Lotrike - BRABANT


Brabantia Ducatus - HERTOGDOM BRABANT - (Duche de Brabant)

[ terug... ]Omhoog
Copyright 2002-2019